Dalabiblioteken

Vad är Dalabiblioteken? Vad innebär det för dig?

Dalabibliotekens logga.

Ludvika blir en del av Dalabiblioteken 

Dalabiblioteken är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Dalarnas 15 kommuner. Under våren 2023 kommer samtliga folkbibliotek att bli en del av det samarbetet.

Falun, Hedemora och Avesta är först ut med att byta till det gemensamma bibliotekssystemet och webbsidan och i månadsskiftet februari/mars är det biblioteken i Ludvikas tur.

Låna och lämna böcker i hela Dalarna 

Genom Dalabiblioteken kommer du att kunna låna och reservera böcker och andra medier från hela Dalarna på ett och samma bibliotekskort. 

Du kommer att kunna söka i vårt stora utbud av medier på den nya webbplatsen dalabiblioteken.se. Där kan du också få tips på läsning och aktuella program på alla biblioteken. Varje bibliotek i samarbetet kommer att ha sina egna sidor på dalabiblioteken.se. Där kan du hitta information om just det bibliotek du vill besöka. 

Bibliotekskort och låntagaravtal 

För att få tillgång till alla böcker, medier och tjänster i Dalabiblioteken behöver du godkänna ett låntagaravtal där du:

 • ger ditt samtycke till att vi registrerar dina personuppgifter i Dalabibliotekens gemensamma system.
 • godkänna våra låneregler och hålla dig informerad om förändringar av dessa,
 • välja om du vill ange e-postadress och/eller mobiltelefonnummer. Om du väljer att ange uppgifterna samtycker du till att vi kontaktar dig genom dessa kanaler för att diskutera frågor kring dina lån och reservationer. I annat fall skickas alla meddelanden med brev.

Du kommer att kunna underteckna låntagaravtalet digitalt via dalabiblioteken.se från 2 mars. Du kan också få hjälp på biblioteken i Ludvika från den 6 mars. 

Viktigt: Så här påverkas du

Ska du studera vårteminen 2023?

Kurslitteraturen kommer påverkas från 9 februari. Du kan då inte göra nya fjärrlån. Under tiden 23 februari fram till öppning 6 mars går det inte att hämta ut böcker. 
Se till att ha koll och beställa kurslitteraturen i god tid innan dess.

Andra förändringar

 • I samband med att Ludvika bibliotek uppgår i Dalabiblioteken kommer det att ske ett byte av leverantör för strömmande film, från Cineasterna till en tjänst som heter Viddla. Det har också beslutats att antalet filmer man kan se per månad i fortsättningen ska vara två, men därutöver innebär detta i praktiken ingen större förändring för dig som låntagare. Vissa filmer som finns hos Cineasterna finns dock inte hos Viddla (den senare tjänstens utbud finns att se här: https://viddla.se/films) och på grund av det har vi ordnat så att ni får tillgång till Cineasterna en månad extra, alltså till sista mars, för att kunna se eventuella sparade filmer unika för den tjänsten. Men efter att vi gått upp i Dalabiblioteken i början av mars kommer ni inte att kunna nå Cineasterna från vår hemsida, utan får gå direkt till www.cineasterna.com/sv/. Eventuellt kan det tyvärr förekomma avbrott i tjänsten någon vecka dessförinnan.

 • Biblio. Du kommer tyvärr inte kunna använda Biblio från och med 1 februari till 6 mars. Du måste ladda ner alla lån du vill spara innan 1 februari. Strömmande lån försvinner i bytet. När vi är igång igen 6 mars kan du logga in på nytt i Biblio och då välja Dalabiblioteken (istället för Biblioteken i Ludvika) som ditt bibliotek. Kom ihåg att först godkänna det nya låneavtalet.

Stängt på biblioteken i månadsskiftet februari/mars

Från torsdag 23 februari, till och med söndag 5 mars, har biblioteken i Ludvika, Fredriksberg, Grängesberg och Nyhammar stängt.
Vi öppnar igen måndag den 6 mars (Nyhammars bibliotek öppnar tisdag 7 mars).
Det är för att kunna byta bibliotekssystem och förbereda för Dalabiblioteken.

Från och med 23 februari kommer du inte kunna:

 • logga in på webben för att se dina lån eller låna om
 • söka efter böcker
 • reservera
 • låna e-ljudböcker, e-böcker eller e-filmer
 • frysa reservationer, även aktiva försvinner

Följande följer inte med från Mina sidor:

 • minneslistor
 • nyhetslistor

Om du vill spara din Minneslista rekommenderar vi dig att skriva ut din lista alternativt att mejla minneslistan till dig själv. Du kan sedan manuellt lägga in alla titlar på nytt under Mina sidor på den nya webbplatsen.

Nyhetslistor kan du skapa på nytt när du aktiverat den tjänsten under Mina sidor på den nya webbplatsen.

Du behöver inte oroa dig för förseningsavgifter när vi har stängt

Med reservation för eventuella ändringar.