E-böcker och e-ljudböcker

E-böcker och ljudböcker är alltid tillgängliga och du behöver inte köa för din bok.

E-böcker och e-ljudböcker

En e-bok är en vanlig bok som överförts till digitalt format och som du kan ladda ned från internet och läsa eller lyssna på din smartphone, dator eller läsplatta. 
Hur du lånar varierar beroende på vilken enhet du önskar använda.

Låneregler för e-böcker och e-ljudböcker

Bibliotekets e-böcker och e-ljudböcker tillhandahålls av Axiell Media i dagsläget.

I dagsläget kan varje låntagare vid biblioteken i Ludvika låna två e-bokstitlar per vecka.

Biblioteket betalar en avgift för varje lån och har en månadsbudget tillägnad för e-böcker.

Det händer tyvärr ofta att i slutet av månaden att vi når detta budgettak.

Obs! Om du försöker låna efter det att vi överskridit vår budget kommer du få ett felmeddelande. I Biblio får du meddelande om att lånet inte kunde slutföras och om du försöker låna via vår katalog får du meddelandet att "Ditt bibliotek har uppnått max antal lån för den här perioden." Vi har tyvärr ingen möjlighet att låna ut en e-bok om budgeten är uppnådd och du får avvakta till början på nästa månad.

Biblio (för Android 5.0 eller iOS 10.0 eller senare)

Biblio är en app för Android och iOS som man kan använda på mobil och vissa läsplattor. Appen laddas ned via antingen Google play eller Appstore beroende på enheten.

Inloggning

När appen är nedladdad kan du starta den. Du loggar in genom att fylla i följande fält:

Bibliotek - Tryck på fältet och välj Ludvika (Biblioteken i);
Kort - I fältet skriver du ditt tiosiffriga personnummer eller lånekortsnummer;
PIN-kod - Här skriver du in din fyrsiffriga PIN-kod.

Sist måste du godkänna villkoren och därefter kan du logga in.
(Se bilden Exempel Inloggning till höger.)

Att låna

Efter att du loggat in möts du av en sida med namnet Kategorier. 
Här kan du bläddra bland topplistor av e-böcker och e-ljudböcker, samt olika genrer.
(Se bilden Exempel Kategorier till höger.)

Om du trycker på menyknappen i det övre vänstra hörnet (de tre liggande strecken) så får du tillgång till menyn. Där kan du få tillgång till sökfunktionen samt dina existerande lån.
(Se bilden Exempel Meny till höger.)

Du kan använda antingen kategoriermenyn eller sökfunktionen för att hitta titlar.
Om du trycker på en titel kommer du fram till titelinformationen samt en beskrivning av boken.
Det är även på titelsidan du lånar boken genom att trycka på Låna.

Obs! E-böcker har en röd ikon med en bok i det nedre högra hörnet på omslagsbilden, och e-ljudböcker har en blå ikon med ett par hörlurar i det nedre högra hörnet på omslagsbilden. E-böcker är endast  text, om du önskar lyssna på en bok låna inte titlar med en röd ikon. Alla e-böcker finns tyvärr inte tillgängliga som e-ljudbok. 
(Se bilderna Exempel E-bok titel resp. Exempel E-ljudbok titel till höger.)

Efter att du tryckt på Låna hittar du titeln under Mina lån via menyknappen. Där finner du information om hur lång tid som kvarstår på lånet, samt kan du välja att göra titeln tillgänglig offline så att du inte behöver streama den via mobilnät eller WiFi.
(Se bilden Exempel Mina lån till höger.)

Om det är en e-bok kommer du få tillgång till boken och kan påbörja din läsning.

Om det är en e-ljudbokbok kommer du till en navigationsmeny. Där finns det kontroller för att spela, uppspelningshastighet och hoppa fram eller bak i boken om då så önskar.
(Se bilden Exempel Navigation e-ljudbok till höger.)

Obs! Det finns även möjlighet att skapa bokmärken via bokmärkesmenyn, som du kommer åt via den lilla flaggikonen till vänster i uppspelningsmenyn. Där kan du skapa och namnge olika tidpunkter i boken, till exempel där du var senast. Om du stänger appen utan att skapa ett bokmärke där du var senast är det inte säkert att boken kommer starta därifrån du var senast.

Via bibliotekskatalogen (För dator eller läsplatta utan att använda Biblio appen)

Det enda du behöver göra är att vara inloggad på Ludvikas bibliotekssida med ditt lånekortsnummer  eller tiosiffriga personnummer och PIN-kod sen kan du söka fritt bland vårt utbud av e-böcker och e-ljudböcker. Du kan direkt låna dessa på vår webbplats när du är inloggad. Vill du läsa direkt så kan du läsa direkt på skärmen på webbplatsen men om du vill ladda ner dem till din dator eller mobila enhet går det också bra.

E-böckerna kan läsas på datorer, läsplattor och surfplattor. Första gången du lånar en e-bok måste du ladda hem och installera något av de läsprogram som finns.

Online-ljudböcker spelas upp direkt och sparas inte på datorn. Du måste vara uppkopplad under tiden du lyssnar och du behöver ha programmet Adobe Flash Player installerat. Strömmande ljudböcker går att lyssna på i en dator eller surfplatta.

Läsprogrammen är gratis och laddas ner från Appstore eller Google Play till din läsplatta eller surfplatta om du inte önskar använda biblio. Till datorn behövs programmet Adobe digital editions, till Iphone och Ipad läsprogrammet Bluefire Reader till Androida enheter behövs läsprogrammet Aldiko. Dessa behöver auktoriseras med ett Adobe ID för att du ska kunna låna och läsa de vattenmärkta e-böckerna vi tillhandahåller. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Adobe Digital Editions med detta genom att klicka på "Help" och "Authorize computer".

E-böckerna är bundna till den dator du laddar ner dem till. Du kan varken kopiera eller skriva ut e-böcker.  Med programmet Adobe Reader kan du göra anteckningar och understrykningar i böckerna, förstora texten med mera.

Första gången du vill låna en e-bok måste du ladda hem och installera något av de läsprogram som finns för att kunna läsa e-böcker till din dator eller handdator.

För att kunna ladda ner e-böcker till din dator behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Adobe Digital Editions, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

Exempel inloggning
Exempel Kategorier
Exempel Meny

Exempel E-bok titel

Exempel E-ljudbok titel

Exempel Mina lån

Exempel Navigation e-ljudbok