Låna eböcker

E-böcker och ljudböcker är alltid tillgängliga och du behöver inte köa för populära titlar. Böckerna lånas dygnet runt, året om direkt här på vår webbsida. Det enda du behöver göra är att logga in.

E-böcker

En e-bok är en vanlig bok som överförts till elektroniskt format och som du kan ladda ner från internet och läsa på din dator eller läsplatta. Det finns skönlitteratur, facklitteratur och barnböcker.

Det enda du behöver göra är att vara inloggad här på Ludvikas bibliotekssida med ditt lånekortsnummer (13 siffror) och PIN-kod sen kan du söka fritt bland vårt utbud av e-böcker och e-ljudböcker. Du kan direkt låna dessa på vår webbplats när du är inloggad. Vill du läsa direkt så kan du läsa direkt på skärmen på webbplatsen men om du vill ladda ner dem till din dator eller mobila enhet går det också bra.

E-böckerna kan läsas på datorer, läsplattor, surfplattor och mobiltelefoner. Första gången du lånar en e-bok måste du ladda hem och installera något av de läsprogram som finns.

Online-ljudböcker

Online-ljudböcker spelas upp direkt och sparas inte på datorn. Du måste vara uppkopplad under tiden du lyssnar och du behöver ha programmet Adobe Flash Player installerat. Strömmande ljudböcker går att lyssna på i en dator och på mobiltelefon eller surfplatta.

Läsprogram

Läsprogrammen är gratis och laddas ner från Appstore eller Google Play till din mobila enhet. Till datorn behövs programmet Adobe digital editions till Iphone och Ipad läsprogrammet Bluefire Reader till Androida enheter behövs läsprogrammet Aldiko. Dessa behöver auktoriseras med ett Adobe ID för att du ska kunna låna och läsa de vattenmärkta e-böckerna vi tillhandahåller. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Adobe Digital Editions med detta genom att klicka på "Help" och "Authorize computer".
E-böckerna är bundna till den dator du laddar ner dem till. Du kan varken kopiera eller skriva ut e-böcker.  Med programmet Adobe Reader kan du göra anteckningar och understrykningar i böckerna, förstora texten med mera.

Första gången du vill låna en e-bok måste du ladda hem och installera något av de läsprogram som finns för att kunna läsa e-böcker till din dator eller handdator.

För att kunna ladda ner e-böcker till din dator behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Adobe Digital Editions, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

Låna eböcker direkt här på vår hemsida