Många olika språk

På biblioteken finns det även böcker, tidningar och tidskrifter för dig som är ny i Sverige, vill lära dig svenska eller har annat modersmål än svenska.

Böcker och tidningar på många olika språk

Biblioteken i Ludvika har böcker på många olika språk. Till exempel finska, engelska, arabiska, persiska, somaliska och tigrinja. Saknar du böcker på ditt språk? Hör av dig till oss så kan vi låna hem böcker från andra bibliotek.

För dig som är ny i Sverige och vill lära dig svenska har vi böcker som är skrivna på lättläst svenska. Det finns även språkkurser och grammatik.

I Stockholm finns Internationella biblioteket. Där finns ca 200 000 böcker på mer än 100 språk, för både barn och vuxna. Vi kan beställa böcker därifrån om du har önskemål. På deras hemsida finns boktips och tips på användbara länkarhttp://mlc.interbib.se/sv 

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en digital tjänst. I Världens bibliotek hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Skaffa ett konto med din e-postadress. Logga in för att läsa och lyssna. När du vill, så mycket du vill.

Syftet med Världens bibliotek är att främja läsning och kunskap för att alla ska kunna verka i samhället på egna villkor. Alla människor har enligt språklagen rätt till sina språk och en språklig utveckling. Alla har också rätt till att deras språk och kulturella identiteter blir synliggjorda och värdesatta.

Tjänsten är en del av biblioteken i Sverige, finansierad av skattepengar och därför gratis att använda. 

Världens bibliotek: https://varldensbibliotek.se/

Ludvikainfo

Är du ny i Sverige? Har du ett annat modersmål än svenska? Vill du veta mer om vad som händer i Ludvika och Sverige?

 

Ludvika kommun har startat en podcast på sex olika språk; arabiska, tigrinja, engelska, somaliska, persiska/dari och lätt svenska. I vår podcast kan du höra nyheter och reportage som handlar om Ludvika och Sverige.

Programmen går att lyssna på via dator https://play.acast.com/s/ludvikainfo

Podden går också att lyssna på direkt i telefonen. Du hittar den i apparna Acast https://play.acast.com/s/ludvikainfo på Spotify  och Apple podcast. Gå in i valfri app och sök på Ludvikainfo.

Nationella minoritetsspråk och finskt förvaltningsområde

På Biblioteken i Ludvika finns ett visst utbud av de nationella minoritetsspråken Finska, Jiddisch, Meänkieli, Romani och Samiska. Saknas det du vill ha kan vi låna in från andra bibliotek. Du får mer än gärna också lämna inköpsförslag. Ludvika kommun är finskt förvaltningsområde vilket för bibliotekens del betyder att det finns extra medel för inköp av litteratur på finska. Hör av dig om något saknas.